Evenboersweg 16
7711 GX Nieuwleusen
Tel.: 0529-483030
Ma - vr: 7.30 tot 17.30
Za: 8.00 tot 12.00
Ma - vr: 8.00 tot 17.00
Folie beperkt inkuilverliezen
Landbouwplastic is een stevige maar dunne folie dat geen licht doorlaat en meestal zwart van kleur is. Deze folie is een thermoplast gemaakt uit aardolie, een lagedichtheidpolyetheen (LDPE). De landbouwplastic op rol verkrijgbaar.
Landbouwplastic wordt gebruikt om geoogste gewassen tegen neerslag te beschermen. Maar ook om gemaaid gras of gehakselde maïs in te verpakken, die later weer als kuilvoer (wintervoer) voor het vee dienen.
Soorten landbouwplastic
De WW-folie is een landbouwfolie die uitermate geschikt is voor graskuilen en maiskuilen met een gronddek. Landbouwplastic te koop in verschillende diktes en lengte rollen.
Wildeboer heeft onder de naam ‘WW-folie’ zijn eigen folielabel vastgelegd. Een kwalitatief uitstekend folie, leverbaar met een dikte van 0.15 mm en 0.20 mm. WW-folie met een dikte van 0.15 mm is uitermate geschikt voor graskuilen met gronddek, terwijl de WW-folie van 0.20 mm dikte vooral wordt toegepast voor maïskuilen met een gronddek.
De Texaleen Alpha Plus is zwart landbouwplastic met hoge mechanische eigenschappen en door de nieuwe generatie grondstoffen sterker, soepeler en taaier. Een kuilfolie waarmee je probleemloos kunt werken en optimale kuilvoerresultaten geeft.
FarmGuard is een landbouwplastic zwart wit van een 7-laagse barrière silofolie waarbij de ondervloer folie overbodig is. Een duurzame folie omdat dit voor minder afval zorgt en bovendien tijd, moeite en materiaal bespaart. Een folie gekenmerkt door zijn tot honderd keer hogere zuurstof barrière in vergelijking met de standaard folie.
Een 3-laagse folie Hermetix is een lichtere folie dan de gangbare landbouwfolie. Een erg gewilde folie omdat het uitermate sterk en onder alle weersomstandigheden soepel blijft.
Een onderfolie zorgt voor een betere conservering van je graskuil of maiskuil. Het zorgt bij correct gebruik voor minder broei en schimmelvorming in de toplaag van de kuil. Deze folie is transparant en ook te koop per rol.
Wandfolie wordt gebruikt voor bescherming van jouw gras en maiskuil in een sleufsilo. De folie houdt de lucht en vochtinslag die via de zijwanden van de sleufsilo komen tegen. De folie is verkrijgbaar in transparant en zwart.
In ons assortiment is de O2 Barrier 2 in 1 folie een unieke combinatie van een boven- en onderfolie realiseert een 6 tot 10 maal doeltreffender zuur-stofbarrière. De folie kan in één keer over de voerkuil worden gelegd, is stabiel en sluit perfect aan. Na het afdekken van de kuil komt de onderfolie automatisch los van de bovenfolie en ‘hecht zich’ aan het ingekuilde product. Deze folie mag niet worden afgedekt met een grondlaag.
Naast ons eigen label heeft Wildeboer topmerken als Texaleen Alpha plus en Hermetix in het assortiment. Naast landbouwplastic hebben wij ook producten als zijwandfolie, onderfolie, kuilkleden, zandslurven, kuil toevoegmiddelen voor u klaarliggen.
Ook in andere sectoren, waaronder de bouw, wordt folie toegepast. Het leent zich namelijk ook uitstekend voor het afdekken van bouwmateriaal, als tijdelijke afdichting en als afdichting bij niet constructieve vloeren. Dampdichte folie wordt vaak in bouwonderdelen gebruikt. Bij kwekerijen wordt landbouwfolie onder teeltvloeren gebruikt.
Landbouwplastic kopen
Voor het bestellen van landbouwfolie ben je bij Wildeboer.com aan het juiste adres. De landbouwplastic verkopen wij in verschillende maten en er is voorraad aanwezig.
Wil je liever afhalen en direct meenemen? Je bent van harte welkom in onze winkel in Nieuwleusen.
Kuilgras als diervoeder
Kuilgras is gras dat wordt geconserveerd in een sleufsilo, graskuil of in balen. Een oogst van een grasland voor een graskuil noem je een kuilvoersnede. Indien er tussendoor niet wordt geweid kan er van hetzelfde perceel gemiddeld 5 tot 6 sneden gehaald worden. Het gras wordt met een maaikneuzer op het land gelegd. In de dagen die volgen wordt het gemaaide gras gedroogd tot een droge stofgehalte van ongeveer vijftig procent. Om de droging te versnellen wordt het gras enkele malen geschud, hierdoor wordt gras weer aan de andere kanten gedroogd. Na de droging wordt het gras in rijen geharkt en vervolgens door een opraapwagen van het land gehaald. Het gedroogde gras wordt naar een graskuil gebracht en afgedekt met een landbouwplastic. Hier wordt het opgeslaan om veelal als diervoeder te dienen in de wintermaanden.
Een graskuil afdekken met landbouwplastic
De graskuil wordt afgedekt met landbouwplastic, waarop bijvoorbeeld autobanden, zandslurven of grond wordt aangebracht. Door de werking van bacteriën daalt de pH-waarde in de kuil, wat zorgt voor een goede conservering. De kuil mag niet te warm worden, omdat boterzuurbacteriën anders de overhand krijgen en het gras verrot. Het kuilgras ruikt dan naar boterzuur. Om dit te voorkomen, wordt de kuil stevig aangereden en direct daarna afgedekt met landbouwplastic. De breedte van de graskuil is afhankelijk van de voersnelheid en het aantal vee. De opengemaakte eind mag niet te breed zijn om opwarming te voorkomen.
Toevoegmiddel kuil
Kuiltoevoegmiddelen maken het mogelijk om het ruwvoer een betere kwaliteit te geven en de prestaties van het vee te verbeteren. Pioneer inkuilmiddelen heeft een breed assortiment aan kuiltoevoegmiddelen voor verschillende soorten ruwvoer zoals gras en snijmais. Verbeter met een kuiltoevoegmiddel de kuilkwaliteit met meer resultaat zoals minder inkuilverliezen, betere opname en meer melk, hoger eiwitgehalte en positief DVE (darm verteerbaar eiwit).
Naast de inkuilmiddelen van Pioneer hebben we ook het inkuilmiddel Silostar in ons assortiment, geschikt voor maiskuilen en graskuilen. Door gebruik te maken van een kuilverbeteraar kun je inkuilverliezen reduceren en de voedingswaarde van de kuil verhogen.
Grasbalen wikkelfolie
Naast graskuilen kun je ook kiezen voor grasbalen. Nadat de machine het hooi, stro of gras heeft opgepakt, komt het in de perskamer, waar het onder hoge druk tot een grote baal wordt geperst. De baal wordt gewikkeld in stevige koorden of in een net en tenslotte uit de perskamer geworpen. Vrijwel altijd wordt de baal eerst nog omwikkeld met wikkelfolie, zodat deze luchtdicht is. Hierdoor kan het gras lang bewaard blijven, treedt er geen rottingsproces op, maar een conserveringsproces vergelijkbaar met kuilgras. Het voordeel hiervan is dat er minder arbeid voor het inkuilen en voeren nodig is en dat er geen opwarming van het voer plaatsvindt. Door toepassing van wikkelfolie kunnen inkuilverliezen worden beperkt. Stretchfolie of wikkelfolie voor inkuilen moet over een aantal belangrijke eigenschappen beschikken, zoals: kracht, hoge doorprikweerstand, elasticiteit, UV-stabiliteit en een uitstekend hechtvermogen. Als ook maar één van deze eigenschappen ontbreekt, werkt het wikkelfolie niet effectief. Wildeboer levert wikkelfolie van het topmerk Silotite, geschikt voor de ronde balenpers, de pers voor grote balen en de vroeger veel gebruikte kleine balenpers.
Kuilkleden beschermen je kuil of balen
Kuilkleden te koop bij Wildeboer beschermen je voerkuilen en balen tegen weersinvloeden, vogels en klein schadelijk wild. Kies voor een kwaliteit Nicosil kuilkleed of voor Agronil kuilkleed. De kuilkleden zijn vervaardigd uit oersterk PE weefsel welke UV gestabiliseerd is en rot- en schimmelvrij is. Voorkom hiermee schade aan je kuil of balen door kraaien, honden, katten, vee en wild. Kuilkleden hebben een lange levensduur bij een goede toepassing volgens de gebruikersvoorschriften. Door het kuilkleed heeft wind geen vat op het landbouwplastic.
De kuilkleden zijn voorzien van bevestigingslussen waardoor het kuilkleed eenvoudig vast te leggen eventueel in combinatie met zandslurven. Kuilkleden kun je kopen in verschillende gangbare maatvoeringen.
Zandslurven of grindslurven
Zandslurven of grindslurven zijn uitermate geschikt voor het vastleggen van de kuilkleden op en rondom de kuil of sleufsilo. Het is vervaardigd uit een oersterk materiaal polyethyleen gaas (monofil). Het materiaal is als een ronde buis geweven, voorzien van een sluitkoord en handgreep. Ook gevulde zandslurven te koop of gevulde grindslurven.
Geschiedenis van kuilgras
Al in 1000 tot 1500 voor Christus waren de Grieken en Egyptenaren bekend met het inkuilen voor het bewaren van voer.
In de 19e eeuw werd de groenvoerconservering al gedaan in Duitsland en het groengewas opgeslagen in silo’s. Door de landbouwkundige Auguste Goffart werd dit langzamerhand in de hele westerse wereld bekend. In de eerste helft van de 20e eeuw maakte de Nederlandse Heidemaatschappij zich sterk om de veevoeder opslag van het inkuilen van de grond te krijgen. In Nederland begonnen de boeren in de jaren 30 met het inkuilen van bietenblad en knollen, soms gemengd met gras. Het voer werd in een ondiepe kuil gegooid en werd soms wel enkele meters hoog. Dit verklaard ook waarom het inkuilen wordt genoemd. In die tijd werd het voer na het broeien afgedekt met bijvoorbeeld stro en vervolgens grond. Later werd ontdekt dat landbouwplastic een eenvoudiger manier is van het afdekken van een kuil met diervoeder.\
De betonnen grassilo werd eind jaren 30 geïntroduceerd. Deze ronde of achthoekige silo van gewapend beton was enkele meters breed en ongeveer twee meter hoog. De silo werd voorzien van een overdekte houten opbouw, die jaren later door een Duitse vinding uit de Tweede Wereldoorlog werd voorzien van een perssysteem. De grote van de grassilo was afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Sommige bedrijven bouwden later nog een tweede silo. Hierin kon gras worden opgeslagen dat door vochtigheid niet gehooid kon worden. Hett gras werd als veevoeder gebruikt. Het gras werd meestal niet goed gedroogd binnengehaald, wat de kwaliteit van het voer niet ten goede kwam. Het vee kreeg in de winter dan ook slecht te eten. Deze grassilo’s werden in de volgende tien jaren massaal geplaatst voor de veevoeder. Aanvankelijk werd gras zo van het land in de silo gewerkt, waarna er zuur en later melasse werd toegevoegd om bederf tegen te gaan. Vanaf het moment dat hakselaars in de handel kwamen, werd het gras eerst versnipperd, voordat het in de silo werd geblazen. Ondanks het stormachtige begin, zette het succes van de grassilo niet door. Dit kwam vooral door de opkomst van grasdrogerijen, die vervolgens weer plaatsmaakten voor het proces van voor drogen en inkuilen in een kuilhoop, sleufsilo of kuilgrasbalen.
Maiszaden
De maiszaden kun je indelen in volgende groepen ultra vroege snijmais, zeer vroege snijmais, vroege snijmais en midden vroeg snijmais. De mais prijs kun je bij Wildeboer opvragen. Elk jaar maken we weer een nieuwe rassenlijst met de verschillende mais soorten. We zijn dealer van KWS maisrassen, LG maisrassen en Pioneer maisrassen.
Ultra vroege snijmais rassen hebben een kort groeiseizoen nodig en zijn daardoor inzetbaar op de koudere gronden in Noord en West Nederland. Tevens zijn ze geschikt voor de late zaai. Door hun vroege afrijping kunnen deze rassen tijdig en onder goede omstandigheden geoogst worden. Dit is een groot voordeel voor de minder draagkrachtige gronden.
Ten opzicht van de ultra vroege snijmais rassen zijn de zeer vroege snijmais rassen echter niet geschikt voor de late zaai. Door hun vroege afrijping kunnen deze rassen vroeg in het seizoen geoogst worden, waardoor her-inzaaien tot de mogelijkheden behoort.
Vroege snijmais rassen hebben een langer groeiseizoen nodig en zijn geschikt voor het koudere Nederlandse klimaat. Doordat deze snijmais rassen een vroege afrijping hebben kunnen ze worden geoogst in de warmere periodes van ons klimaat
Wanneer mais zaaien?
Onder normale omstandigheden wordt mais gezaaid tussen half april tot half mei. Let hierbij op de grond die warm, goed droog en bestand tegen belasting moet zijn. De ideale bodemtemperatuur voor het zaaien is ongeveer 8-10 graden.
De zaaidiepte hangt af van het soort grond. Bij de zwaardere klei- en leemgrond moet een fijn zaaibed worden aangehouden met een zaaidiepte van 3 tot 4 cm. Deze diepte kun je bij een lichtere zand of löss grond ook aanhouden, tenzij er een groot risico op uitdroging is. Zorg dan voor een zaaidiepte van 5 tot 6 cm.
De vroegrijpheidsklasse (FAO) bepaalt de zaaiafstand in de rij tussen de twee maiszaden. Bij korrelmais mogen er 5000 zaden per hectare worden gezaaid.
Na het zaaien groeit het mais snel bij warm weer een gelijkmatige vochttoevoer. Mais is van nature minder water nodig om te groeien dan gras. Mais staat graag in de volle zon en op een warme plek. Tijdens zonnige dagen rijpen de kolven beter.
Maismest
Toediening van meststof bevordert de wortelontwikkeling van de plant. Hiermee kun je de drogestofopbrengst verhogen. De meststof Physiostart geeft de perfecte start met herwonnen fosfaat.
Graszaden
Welk graszaad kopen?
Bij Wildeboer kun je kwalitatief graszaad kopen van de merken Limagrain Havera en Barenbrug graszaad. Er zijn vele soorten verkrijgbaar. Afhankelijk voor welk gebruikersdoel je het gras wilt gebruiken en voor welke kenmerken je wilt gaan kun je een keuze maken. Het juiste mengsel kiezen is hierbij van belang voor het beste graszaad voor jouw doel. Onze adviseur helpt u hier graag mee.
Wanneer gras zaaien?
Over het algemeen kun je van februari tot oktober gras zaaien zolang de bodemtemperatuur maar minimaal 8 graden is anders zou de ontkieming van het graszaad niet plaatsvinden. Bij een lagere temperatuur zou het gras niet gaan groeien. In het (late) voorjaar is vrijwel de beste periode om te zaaien. Pas wel op met nachtvorst, het kan de jonge grasplanten beschadigingen of ze kunnen zelfs doodgaan. Het voordeel van gras zaaien in het najaar is dat de bodem dan nog warm is. Wanneer je in het najaar gras zaait dan heb je bij goede weersomstandigheden in de wintermaanden een volle grasveld. Je kunt in het voorjaar de meststof fosfor toevoegen om het wortelstelsel te bevorderen. Door betere wortels is je gras gezonder en beter bestand tegen droogte.